Hasznos Linkek

 

 

 

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa11
mod_vvisit_counterTegnap13
mod_vvisit_counterA héten90
mod_vvisit_counterElőző héten95
mod_vvisit_counterA hónapban11
mod_vvisit_counterAz előző hónapban407
mod_vvisit_counterÖsszesen1086404
Ma 2023. október 01., vasárnap, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

FELHÍVÁS Burgonya vetőgumó osztásra!!!

FacebookIWIW megosztásGoogle könyvjelzőTwitter

 

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy településünk csatlakozott a Vidékfejlesztési Minisztérium Háztáji Programhoz, melynek során a helyi élelmiszertermelés újbóli fellendítése, a háztáji kiskerti gazdálkodás újraélesztése a cél. Többféle programot terveznek: kertészkedés, állattartás támogatása.

Először (most) AXONA burgonya vetőgumót osztunk; a nemesítők szerint ezt 15-20 éven keresztül is vissza lehet vetni, azaz a saját termésből el lehet tenni következő tavaszra vetőgumónak, a vegyszermentes biotermesztés megoldható, hiszen ennél a fajtánál nincs szükség permetezésre. 40 év munkájával nemesítették ki korunk legjobb minőségű burgonyáját, ami küllemével, zamatával, kiváló sütési-főzési tulajdonságaival, egészségességével, bőtermőségével, kiváló tárolhatóságával tűnik ki. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége egyedüli módon teszi alkalmassá biotermesztésre. A bolti vetőgumó drága, a saját termelésű szinte ingyen van. 

 

Aki átveszi, vállalnia kell, hogy saját részre félretesz annyit, hogy vetni tudjon, és még félre tesz ugyanannyit, amennyit kapott, és azt beadja a háztáji programba, hogy abból más (szomszéd, szomszéd település) is kaphasson. Mindenkinek névvel, címmel kell átvenni és később ez alapján a Nemzeti Agárgazdasági Kamara tanácsadói esetenként megnézik, hogy rendben van-e vetés, a kert. 

Fontos, hogy azok kapjanak vetőanyagot vetni vagy állatot nevelni, akik eddig is foglalkoztak ilyesmivel, vagy ténylegesen szeretnének foglalkozni vele!!! Ez az alapja annak, hogy legyen egy élő és működő program, ami később bevonzza azokat is, akik korábban nem foglakoztak ilyesmivel.

Egy kiskertbe 1-2 zsák elegendő, de természetesen ha a családnak nagy kertje van és nagyobb mennyiséget szeretne, akkor nyugodtan adhatunk neki többet. Mindenki, aki kap névvel, lakcímmel, aláírással kaphatja csak meg.

Az a fontos, hogy minden vetőgumó a földbe kerüljön, hogy jövőre bővülhessen a program a már megtermelt burgonyából vetésre félretett mennyiségből.

Aki kapott vetőanyagot, annak vállalni kell, hogy jövőre is legalább ugyanannyit elvet saját részre a saját maga termelte burgonyából és a program részére pedig ingyenesen felajánl egy olyan zsákkal, amilyet kapott, hogy azzal más is elindulhasson.

Kérem azokat a lakosokat, akik a programban részt kívánnak venni, legkésőbb 2013. május 28.-ig jelentkezzenek az Önkormányzat Hivatalánál a vetőgumó átvételére!!!

1 zsák vetőgumó súlya kb. 25 kg. 

 

Tiszadorogma, 2013. május 22.

Tóth Zoltán

polgármester