Hasznos Linkek

 

 

 

 

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa11
mod_vvisit_counterTegnap14
mod_vvisit_counterA héten94
mod_vvisit_counterElőző héten96
mod_vvisit_counterA hónapban300
mod_vvisit_counterAz előző hónapban423
mod_vvisit_counterÖsszesen1065989
Ma 2019. szeptember 22., vasárnap, Móric napja van. Holnap Tekla és Líviusz napja lesz.

Figyelmeztetés!! Megérkezett a viharos erejű szél

FacebookIWIW megosztásGoogle könyvjelzőTwitter

Időjárásunkat a következő napokban egy tőlünk délre kimélyülő ciklon határozza meg, amely középpontjával is fölénk helyeződik, és várhatóan vasárnapra, már jelentősen legyengülve hagyja el térségünket.

A következő 4 napban ezért kimondottan csapadékos időjárásra kell számítani. Hétfő 0 óráig a megyében 20-60 mm közötti csapadékösszeg várható, előreláthatóan a megye nyugati részén lesz nagyobb, a keleti részén kisebb mennyiség. Szerdán, csütörtökön és pénteken esőre, ill. záporokra van kilátás, szombaton és vasárnap pedig elsősorban heves záporokra, zivatarokra kell számítani, ezért ekkor a lokálisan lehulló csapadék a területi átlagnál lényegesen nagyobb is lehet, lokálisan 20 mm fölötti csapadék is hullhat.

A Sajó, Hernád és Bodrog folyók vízgyűjtőjén szintén nagy mennyiségű csapadék várható, a Sajó-Hernád vízgyűjtő területen a következő egy hétben területi átlagban 50-80 mm közötti csapadékmennyiség várható, a Bodrog vízgyűjtőjén az előrejelzések szerint ennél kevesebb, területi átlagban 20-40 mm közötti csapadékra kell számítani. 

A ciklon áramlási mezejében szerdán délutántól péntek hajnalig a 25-40 km/h-s északi, északkeleti átlagszelet viharos (60-90 km/h) széllökések kísérik. Péntektől mérséklődik (15-35 km/h) a szél, de zivatarok környezetében ismét lesznek erős (40-60 km/h) széllökések.

 

Viharos erejű szél várható

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az északi, északnyugati szél szerdán fokozatosan megerősödik az ország északkeleti részén, melynek során viharos, 60-70 km/h-t meghaladó széllökések alakulhatnak ki. Várhatóan jelentős mennyiségű csapadék kíséretében csütörtökön a széllökések a 90 km/h-t is meghaladhatják.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat.

Gyalogosan és járművel közlekedve, valamint a parkolás során egyaránt legyünk körültekintőek, mert az erős szél megbonthatja az épületek tetőfedeleit, meglazult épületburkolatokat lazíthat meg, villanyvezetékeket szakíthat le, illetve fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek balesetet és anyagi kárt okozhatnak.

Fontos tudnivalók és teendők szélvihar esetén:

  • Szélvihar esetén, ha a szabadban tartózkodunk, viselkedjünk nyugodtan és legyünk körültekintőek, keressünk védett helyet, ahol biztonságban tartózkodhatunk!
  • Haladjunk távol a fáktól és az épületektől, hogy a letörő ágak, megbontott épületszerkezeti elemek ne okozhassanak sérülést!
  • Ha leszakadt elektromos vezetéket látunk, azt semmiképp ne közelítsük meg, hanem értesítsük az áramszolgáltatót!
  • A szélvihar idejére minden esetben függesszük fel a vízi sportokat, fürdőzést, vegyük komolyan a viharjelzéseket!
  • Erős szélben tilos a szabadban tűzveszélyes tevékenységet végezni!
  • Vihar esetén az állatok viselkedése kiszámíthatatlanná válhat, ezért legyünk velük szemben elővigyázatosak!

Abban az esetben, ha otthon tartózkodunk, a vihar közeledtével zárjuk be a nyílászárókat és helyezzük biztonságba azokat az udvaron, erkélyen lévő növényeket, tárgyakat, amelyeket a szél felboríthat, vagy felkaphat. A vihar idején lehetőség szerint ne menjünk ki a szabadba és gondoskodjunk elektromos berendezéseink áramtalanításáról.  A kisgyermekeket, betegeket és időseket ne hagyjunk magukra, valamint készüljünk fel egy lehetséges áramszünetre, tartsunk készenlétben alternatív világítási eszközöket. A vihar elvonulását követően mérjük fel a keletkezett károkat, megrongálódott közműhálózat esetén haladéktalanul értesítsük a szolgáltatót, vagy a katasztrófavédelmet!

 

Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös vagy az egységes 112-es segélyhívó számok valamelyikén.

 

A szélvihar, a villámlás, illetve a heves zivatarok során követendő magatartási szabályokról bővebb információkat találnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján az alábbi linken: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus
Az aktuális és a várható időjárási viszonyokról, az érvényben lévő riasztásokról és a figyelmeztető előrejelzésekről bővebb információkat a www.katasztrofavedelem.hu illetve a www.met.hu oldalon kaphatnak. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezők a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazásán is tájékozódhatnak, amely letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken.