Ma 2023. október 01., vasárnap, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

Őstermelők, kistermelők

FacebookIWIW megosztásGoogle könyvjelzőTwitter

Erdei Imréné

Saját gondozású konyhakertjében, több mint 30 különféle zöldség, és fűszernövény biztosítja a friss alapanyagot családjának és barátainak. A növénytermesztést vegyszerek felhasználása nélkül, hagyományos módszerrel végzi, ahogy nagyszüleitől tanulta. Őstermelőként azért dolgozik, hogy az Ön asztalára mindig kiváló minőségű és egészséges termékek kerüljenek. 

Fóliasátorban hónapos retket, fejes salátát, majd étkezési fehér és erős paprikát, uborkát, paradicsomot termesztek. Ezek mellé még burgonya, sárgarépa, zöldség, káposztafélék, cukkíni és tök társult, melyekből a Család ellátásán túl többlet is termett. A zöldségeket hétvégén a helyi termelői piacon árusítja. 

Nála a szezon tavasztól a tél beálltáig tart. A kora tavaszi időszakban elsősorban zöldségfélék palántáit neveli. Ezt követik a korai zöldségfélék, gyümölcsök. A legnagyobb termékkínálata a nyári és őszi időszakra tehető. Már a nyár végén megjelennek az első feldolgozott termékei (befőttek, savanyúságok, lekvárok), majd a szezon végén, november második felétől már ezek vannak nagyobb hangsúlyban, valamint a fűszerpaprika, hordós káposzta. Egész évben folyamatosan kapható a házi tészta, vékony metélt, vastag metélt, kockatészta, eperlevél, lebbencs a és csiga tészta. Termelői tojás és méz is szerepel a kínálatában. 

Elsősorban arra törekszik, hogy a közelben élő vásárlókat tudjam kiszolgálni. Havonta helyben és a közeli termelői piacra jár értékesíteni. Ez lehetővé teszi, hogy a termékeket a szedés napján tudják a vásárlóknak átadni. Nincs tárolás, minimális a szállítás, így a zöldségek a lehető legfrissebben kerülnek a vásárlók kosarába. 


Makkai Kálmánné Zsóka

Makkai Kálmánné vagyok. NÉPI KÉZMŰVES ,KOSÁRFONÓ .

Száz esztendős családi hagyományokat követve művelem a mesterséget.

Rendszeresen megmutatom a munkáimat szakértő zsűrinek.

A népi kultúrában fellelhető használati tárgyak újrafonásával és a saját terveim alapján készített használati tárgyaim zsűriztetésével sok évvel ezelőtt megszereztem a népi iparművész címet.

Fontosnak tartom a hagyományőrzést, a mesterség átörökítését a fiatalabb nemezedéknek. Szívügyem a tanítás. Felsőfokú szakképesítést szereztem kismesterségek oktatójaként. Tanítottam már iskolarendszerben nappali tagozatos képzésben, munkaügyi központ által szervezett átképzésen, OKJ tanfolyamokon, 30 órás workshopot rendszeresen tartok nagy sikerrel.

Képesítést szereztem népi játszóház vezetésből is,így a legkisebb korosztállyal is tudok foglalkozni. Tevékenységemet vállalkozóként művelem. Rendszeresen járok népművészeti jellegű vásárokra .pl Mesterségek Ünnepe , Váci vigalom ,Borsodi fonó stb Egyedi megrendelésekkel az ország minden részéről megkeresnek. Egyik része a termékeimnek a május kosár, melynek készítése 3 generáció óta a családunk névéhez kötődik. Örvendetes, hogy a május kosár hagyománya bekerült a Magyar Értéktárba. Sikerült készítenem egy rekord kosarat, mely bekerült a Magyar Rekordok Adatbázisába, s mivel a május kosárnak csak Magyarországon és Felvidéken van hagyománya így Guinness rekord is lett.

Rendszeresen részt veszek pályázatokon is szép sikerekkel.

Eladásra készített termékeim mind zsűriszámmal rendelkeznek, egyedi tervezésűek, páva védjegyesek.

      

Barati Gyuláné és Barati Veronika

kosárfonók


Barati Gyuláné 1937-ben született, a kosárfonást már gyermekkorában megtanulta édesapjától. Tiszadorogmán e tevékenység több évszázados múltra tekint vissza. Mára mindössze néhányan foglalkoznak a faluban a vessző megmunkálásával, köztük Lídi néni és lánya, Barati Veronika. A leginkább tradicionálisnak számító mezőgazdasági- és bevásárló kosarak mellett használati- és dísztárgyak sokszínű kavalkádjára csodálkozhat rá a hozzájuk betérő utazó. Készül itt vesszőből gyermekkosár, japán kosár, ceruzatartó, fakanáltartó, fűszertartó, falra akasztható- és csüngő virágtartó, bortartó, fonott üveg, esernyőtartó, padlóváza, lámpaernyő, újságtartó, edényalátét, kutya-és macskakosár, kalitka és madárfészek is. 

Vera és Lídi néni számos térségi és országos rendezvényen, hagyományőrző fesztiválon és kézműves találkozón részt vett az elmúlt évtizedekben. Vera 2009-ben Budapesten, a Vajdahunyad Várban a Magyar  Vidék Napján tartott élő mesterség bemutatót a Dél-borsodi Leader Egyesület standján. Népművészi igényű munkáik eljutottak Európa számos országába.

Elérhetőségek: 49/356-420,  70/540-8754

 

Facebookon:  https://www.facebook.com/veronika.barati.96