Hasznos Linkek

 

 

 

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa12
mod_vvisit_counterTegnap13
mod_vvisit_counterA héten12
mod_vvisit_counterElőző héten92
mod_vvisit_counterA hónapban12
mod_vvisit_counterAz előző hónapban407
mod_vvisit_counterÖsszesen1086405
Ma 2023. október 02., hétfő, Petra napja van. Holnap Helga napja lesz.

A földhasználati nyilvántartás fontosabb változásairól

FacebookIWIW megosztásGoogle könyvjelzőTwitter

 

2013. január 1-jével, illetve 2013. február 1-jével változnak a földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó szabályok. A módosult szabályozást a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvényt (a továbbiakban: Tft.) módosító 2012. évi CCXIII. törvény, és a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Fönyr.) módosító 355/2012. (XII.13.) Korm. rendelet, valamint a 429/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza. 

2013. január 1-jével kibővült a földhasználati nyilvántartásba bejelentendő földhasználatok köre azáltal, hogy a földhasználóknak területi mértéktől függetlenül minden termőföld, valamint mező-, és erdőgazdasági belterületi föld – kivéve az erdő művelési ágú területek – használatát be kell jelenteniük a földhivatal felé. (Hatályon kívül helyezésre került ugyanis az a rendelkezés, miszerint a bejelentési kötelezettség csak az 1 hektár területnagyságot meghaladó földhasználatra vonatkozik.)

 

 

Újdonság, hogy minden négyzetméter földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva./aranykorona értéke van. Lakóház, udvar művelési ágú belterületi ingatlanokon használt konyhakertet bejelenteni nem kell.

A bejelentési kötelezettség kiterjesztésének célja: a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága, országos ellenőrzése. 

Felhívom a figyelmet, hogy 2013. január 1-től minden földhasználónak be kell jelentenie az általa használt termőföldet az illetékes járási földhivatalnál /3580, Tiszaújváros, Erzsébet tér 24./, függetlenül az általa használt összes termőföld mennyiségétől. Ez a rendelkezés az 1 ha alatti, jellemzően zártkerti földrészletek használóira is vonatkozik. Abban az esetben is be kell jelenteni a földhasználatot, ha a tulajdonos saját maga használja a termőföldet!

 

A bejelentéshez szükséges földhasználati bejelentési adatlap a földhivatalok hivatalos honlapjáról (www.foldhivatal.hu) a „nyomtatványok” menüpontból letölthető, vagy a Községi Önkormányzat Hivatalában rendelkezésre áll. 

Az eljárásért a földhasználónak igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A díj mértékét a földhasználattal érintett földrészletek száma határozza meg (19 db földrészletig 6000 Ft, 20 vagy annál több földrészletnél 12.000,- Ft.

 

TISZADOROGMA, 2013. február 6.

Tóth Zoltán, polgármester