Hasznos Linkek

 

 

 

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa11
mod_vvisit_counterTegnap13
mod_vvisit_counterA héten90
mod_vvisit_counterElőző héten95
mod_vvisit_counterA hónapban11
mod_vvisit_counterAz előző hónapban407
mod_vvisit_counterÖsszesen1086404
Ma 2023. október 01., vasárnap, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

NÉMET FESTÖMÜVÉSZEK KÖZÖS KIÁLLÍTÁSA TISZADOROGMÁN

FacebookIWIW megosztásGoogle könyvjelzőTwitter

 

„A TÁRSADALOM – látszólagoson – ténylegesen - virtuálisan“ címmel Dornfeld-Nagy Marlies és Kornacki Siegfried német festöművészek közös tárlata nyílik május 1én Tiszadorogmai Művelödési házában

Kornacki festőművész ismert alakja a német képzőművészeti életnek. Kedvenc témái közé tartozik az ember. Alkotásait pillanatképek, szociálkritikus pillanatfelvételek dominálják. Az 1947-ben született müvész absztrakt képei és plasztikai alkotásai Klee, Marc és Kandinsky hatását  éreztetö expresszionista színvilággal szólnak hozzánk. Müveivel, melyek az 1989 és 1990es évek változásait és mozgásait mutatják, a rendszerváltás viharos idejébe katapultálja nézöit. 

Kornacki Siegfriedet kanyargós út vitte a müvészet felé. Nyugdíjba vonulásáig egy amerika bank munkatársa volt. 58 évesen hagyta el íróasztalát, hogy végre egész idejét hobbijának, a festésnek áldozhassa. A padernborni egyetem seniordiákjaként Professzor Keyenburg Hermann-Josef alatt képezte tovább magát. Rendszeresen látogatta a nyári nemzetközi festöakadémia elöadásait  is Drezdában, hogy technikáját és müvészi kifejezöképességét még tovább fejleszthesse.

Külföldön idáig Csehországban volt egyedi kiállítása, Magyarországon ez a tiszadorogmai lesz az elsö. "Örülök, hogy Magyarországon kiállithatok.“ – írja Kornacki Siegfried saját honlapján. „A müvészet számomra legszebb híd és kapocs a népek egyesítésére.“ 

Dornfeld-Nagy Marlies is szívvel lélekkel dolgozott azon, hogy ez a közös kiállítás létrejöhessen. Szíve Magyarországhoz kötödik – nem csupán férje magyar származása miatt. Rendszeres vendég Tiszadorogmán. A magyar táj, életstílus, nyelv  magával ragadta és szárnyakat adott képzeletének. Valósághü aquarelljei ezt az országhoz és néphez valódó kötöttségét sugározzák magukból.

Az 1947-ben Meißenben született és idöközben szintén nyugdíjas de nyughatatlan, szakmáját tekintve müszakirajzoló Dornfeld-Nagy Marlies müvészet világába vezetö útja is éppoly kései, de legalább olyan szívböl fakadó, akár müvésztársáé. Bár már fiatalként is alkotott (leginkább szénrajzokat),  autódidakta módon, érzéseire hagyatkozva 2008-ban fordult újra a müvészet és AZ alkotás felé. Chemnitzben élö müvészektöl tudásra éhesen sajátította el az aquarelltechnikát.

„Köszönet Tóth Zoltán barátomnak, Tiszadorogma polgármesterének, hogy odaadással segítette ennek a számomra oly fontos kiállításnak a létrejöttét.“- mondja Dornfeld-Nagy. 

Kiállításai eddig Chemnitzben és környékén voltak. Képeinek Magyarországon történö bemutatása számára is új és felkavaró élmény.

 

A kiállitás a tiszadorogmai kultúrházban 2013 májustól 1-töl augusztusig tekinthetö meg. Nyitvatartási idö: keddtöl csütötökig és szombaton 13.00-19.00 óráig valamint pénteken 9.00-12.00-ig és 18.00-21.00 óráig.